dissabte, 8 de juny del 2024

Vetlla

 

Fotografia: VM, 2023.

 

Vetllar-vos la febre,
mestratge en el ritme del vostre alè.

Cada variació
delimita el meu espant
i el meu desllast.

Tot el que estimo oscil·la,
jo mateix soc un pèndol:
sempre en moviment,
sempre allà mateix.

 

Fotografia: VM, 2023.

 

 - o -


V.M.
Stramonium
Témenos edicions,
Barcelona 2015

 

divendres, 7 de juny del 2024

Qui ets? d'on vens? on vas?

 


Carrer. En mi s’embasten gestos i converses retallades. Nusos, històries i la certesa, també, que cap vida és una vida malbaratada, una certesa que no sé si podré sostenir, però que ara em sembla evident i lluminosa.

«Serà un minut, moltes gràcies». Gràcies per deixar-te mirar: «Qui ets?  D’on vens? On vas?»

Quin regal ens van fer tots aquells que es van deixar retratar per nosaltres als carrers de Sabadell. 

Una petita mostra de les sessions de retrat urbà que vam fer els alumnes del Taller de projectes de l’Escola Illa es pot trobar al web:

https://sbdenfocat.com/les-persones 

dijous, 6 de juny del 2024

Com el món s’esborra

Sessió de fotografies al Poblenou i al cementiri de Sant Nicolau
 

Com a l’imaginari dels antics grecs, a Sabadell també ens cal travessar unes aigües per anar a la ciutat dels morts. Una clivella pronunciada separa ambdues ribes, un tall per on la ciutat es precipita. Des del tall, salvant les aigües, el cementiri –la ciutat dels morts– contemplant-nos, i Torre-Romeu que s’enfila com un pensament atapeït –la ciutat dels vius, que ens veuen, però, de l’altra banda–.  Més enllà encara, el Poblenou.
 
Ja al Poblenou, em costa poc arribar als horts i als marges que encara són el meu paisatge interior. Enfilo un corriol argilós per anar a buscar els encanyissats i el desordre dels horts. Busco una perspectiva i, quan em giro, em sobta la presència d’un edifici de nova construcció. La seva rotunditat, la seva presència afilada, m’aclapara, tant a frec d’allò que havia estat el meu món: un tall, un altre.
 
Aquesta serà la meva mirada. Perquè és així com el meu món s’ha anat esborrant, perquè és així com el món s’esborra, com qui fa un tall i descarta els records amb displicència.

- o -


Dins del projecte "Sabadell: 10 enfocaments, 1 ciutat", on els alumnes del taller de projectes de l’Escola Illa de Sabadell, vam treballar el paisatge urbà, em va ser assignada la zona del Poblenou. Una petita mostra de les fotografies d'aquesta sessió es poden trobar a l’enllaç:

https://sbdenfocat.com/el-poblenou-rodal-est

 

dimecres, 5 de juny del 2024

Mirant l'endins de la ciutat


Fotografia: VM (2024).

 

Segurament mai no hauria mirat la ciutat com ho faig ara, si aquest quadrimestre no haguéssim abordat l’estudi del paisatge urbà juntament amb els companys del Taller de Projectes de Fotografia a l’Escola Illa, sota la direcció de la Gemma Miralda.

Al taller vam poder analitzar l’obra de fotògrafs com Eugéne Atget, Alfred Stiegliz, Ansel Adams... també els fotògrafs de la New Topographics i tot el que va venir després... Robert Adams, Stephen Shore, Lewis Baltz, Frank Gohlke, etc.

Vam poder estudiar també els nostres Manolo Laguillo, Jordi Bernadó, Txema Salvans o Aleix Plademunt... i van tenir una autèntica lliçó a càrrec de Roger Grasas, de qui recordo els seus comentaris sobre l’obra de William Eggleston, els collages de David Hockney, la impulsivitat a la fotografia de Bernard Plossu o el treball de Tokihiro Sato i els seus breath graphs.

Amb els companys hem fet una web per fer una petita mostra de la feina feta “Sabadell: 10 Enfocs, 1 Ciutat”:

https://sbdenfocat.com/


Ens agradaria compartir-la amb tots vosaltres.
 



--

Els participants del taller hem estat: David Villanueva, Eduard Massó, Francesc Herrera, Francesc Perera, Jesús Raya, José Aceituno, Mònica Magnelli, Roser Artigas, Virginia Domínguez i VM.