dilluns, 19 d’agost del 2019

La veu d'un oracle. La poesia de Sergi Gros.


Escric a l’amic explicant-li que estic ara llegint la poesia de Sergi Gros i que més que poesia em sembla estar escoltant la veu d’un oracle. Per llegir-la em cal, li dic, deixar en suspens certes funcions del pensament i deixar-me endur per la música (sobrenatural) dels seus poemes. Una veu oracular, doncs, que em situa sempre al llindar d’una imminència, com si aquesta poesia necessités d’un lector o d’un oient com a recipient per fer-se ressonar.

Hi ha en aquests textos quelcom arcaic, enteneu-me, quelcom no antic sinó anterior al temps: un estat primigeni, més proper a l’origen, més enllà de les contradiccions i els laberints que generen els alambins del pensament. Hi ha una màgia si, de quan la màgia era un saber. I així a cada poema hi conviu una paradoxa: allò que ens allibera al costat de la font de la nostra esclavitud; l’amor o allò sagrat al costat de la seva nèmesi, la història. I així és, ja sigui en aquells poemes més obertament lírics:

Nuestro afán por vibrar al mismo tiempo.

Nuestro modo de encarar la extinción.

Como una nación de abejas
en un reducto escondida.

Tu propensión a la dulzura.

Mi vasallaje.

[Nuestro amor en al colmena
Nuestra adicción a las flores]

... com en aquells de més clara filiació espiritual:


Cada omissión. Cada añadidura.

Todas las magníficas palabras
que recibes por la noche
y que no puedes retener.

Todas las voces
detrás del fuego.

[Cada hueco y cada ausencia
cada tesela perdida]

Hi ha en la veu de Sergi Gros un corrent poderós que depassa la seva transparència, la seva delicadesa. Quelcom que em deixa vibrant com si fos una terrissa antiga que ha estat colpejada amb exactitud i ara ressona en la foscor de l’Asclepeion o de la cova. Sense dubte, un llibre magnífic al que aniré retornant. 


Sergi Gros.
Historia de la música natural.
La Garúa Poesía,
Santa Coloma de Gramenet, 2019.



P.S. El llibre ha estat publicat per La Garúa Poesía en una edició pulcra que posa la pàgina al servei del poema i ofereix el text en una tipografia honesta. Moltes gràcies també a l’editor.