dissabte, 17 de novembre del 2007

Les fotografíes de Frank Hurley (l'Antàrtida III).

Fascinat, emocionat. Per fi he pogut veure en un format correcte les fotografies que Frank Hurley va prendre durant el dos anys que els homes de l’expedició de l’Endurance van passar abandonats a l’Antàrtida.

En definitiva, que aquesta tarda he visitat l’exposició “Atrapats al gel” que es pot veure fins el 24 de febrer de 2008 al museu marítim de Barcelona.

En resum: el 1914 una expedició capitanejada per Ernest Shackleton, va partir cap a l’Antàrtida per tal de fer la primera travessa a peu del continent. Al cap d’uns mesos l’Endurance va quedar atrapat al gel. Després de 400 dies el gel va destruir el vaixell. Aleshores la tripulació va transportar tot allò transportable (inclòs un petit bot) fins a terra ferma (l’illa elefant).

Quan ja portaven gairebé dos anys de resistència vuit dels tripulants van marxar per tal de trobar ajuda amb el petit bot (batejat James Caird). L'objectiu era arribar a l’illa de Georgia del sud, el que avui encara es considera una proesa de la navegació. Finalment, arribats a l'illa, els tripulants de la James Caird van haver d’encarar una travessa de 36 hores per una serralada no cartografiada per tal d’arribar a l’únic punt habitat de l’illa, una petita base balenera. A la fotografia l'avarament del James Caird, F.Hurley (Nat. Lib. Aust.)


L’expedició de rescat va arribar, no sense dificultats, uns mesos després: tots els homes de la tripulació van sobreviure.

A la tornada, l’any 1916, amb la primera mundial en marxa, els homes de Shackleton van ser rebuts amb indiferència. Bona part dels membres de la tripulació van allistar-se a l’exèrcit i alguns van morir a la guerra. Vegeu també (si voleu) l'entrada La Antártida I.


L’exposició és impressionant. Si per alguna raó no la podeu visitar, sapigueu que 10.000 fotografies de Frank Hurley es poden visitar i descarregar gratuïtament mitjançant el servidor de l’ Australian National Library.

Les imatges de l’expedició de l’Endurance són el millor de Hurley amb notabilíssima diferència. No importa si el que va fer abans o després fos mediocre, en si mateixes aquestes imatges justifiquen l’obra d’una vida.


* * *


Finalment:

"Men Wanted: For hazardous journey. Small wages, bitter cold, long months of complete darkness, constant danger, safe return doubtful. Honour and recognition in case of success."

Potser només sigui una llegenda que aquest sigui el text de l’anunci que Shackleton va publicar per a reclutar la marineria de l’expedició, al capdevall quina importància tindria si així fos?

Bona nit, dolços somnis. Petons rodons.